akparti
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2311.3
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70864.44$

MALATYALI MÜTEAHHİTLER DÜNYA SIRALAMASINDA

25 Eylül 2018, Salı 13:28
Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi listesine 46 firma ile girmeyi başaran Türkiye, dünya ikincisi oldu. Listenin zirvesinde Malatyalı Erman Ilıcak’ın patronu olduğu Rönesans yer alırken, Ahmet Çalık’ın GAP İnşaat’ı 4’üncü, Çalık Enerji ise 10’uncu oldu.

Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record’un (ENR) her sene düzenli olarak yayımladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesi açıklandı. Buna göre; 2017’de listeye önceki yıl olduğu gibi 46 Türk müteahhitlik firması girdi. 

Türkiye, bu sayı ile listede birinci sırada yer alan Çin’in ardından ikinciliğini korudu. Üçüncü sırada ise 36 firma ile Amerika Birleşik Devletleri yer aldı. Türkiye’deki 46 firmalık listenin başında Malatyamızın medar-ı iftiharı Erman Ilıcak’ın patronu olduğu Rönesans yer aldı. 4’üncü sırada memleketimizin bir başka övünç kaynağı Ahmet Çalık’ın firması GAP İnşaat yer aldı. Çalık Holding’in iştiraki Çalık Enerji de listenin 10’uncu sırasına yerleşti.

Malatyalı hemşehrimiz Dr. Erman Ilıcak’ın patronu olduğu Rönesans Holding 1993 yılında kuruldu. Bugün dünyanın 20’den fazla ülkesinde ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. 

İnşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji ve sağlık ana dallarında faaliyet gösteren Holding, dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik şirketleri arasında 38’inci sırada, Avrupa’da ise 10’uncu en büyük müteahhit olarak yer alıyor. 

Holding bugün 67 bin çalışanı ile alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, konutlar, karma yapılar, ağır sanayi tesisleri, altyapı projeleri, imalat sanayi tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek işleme tesisleri, otomotiv ve makine fabrikaları, devlet binaları, sağlık kompleksleri ve enerji santralleri inşa ediyor. 

2017 yıl sonu verilerine göre 8,1 milyar dolar aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Holding’in global cirosu ise 4,2 milyar dolar civarında. 

Rusya, Türkiye, Türkmenistan, Kazakistan, Cezayir, Polonya, Hollanda, Beyaz Rusya, Almanya, Nijerya, İsviçre, Avusturya, Irak, Katar, Libya, Finlandiya, Belçika, Japonya, Mozambik, Sri Lanka, Lüksemburg, Gabon, Curocao ve St. Lucia’da faaliyetlerini sürdüren Rönesans, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu, Afrika ve Avrupa ülkelerinde, yeni projelere imza atmayı hedefliyor.

Diğer hemşehrimiz Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ın patronu olduğu GAP İnşaat ve Çalık Enerji de yukarıda yer verdiğimiz üzere listenin ilk 10 sırasında yer aldı. 1981 yılında Ahmet Çalık tarafından kurulan Çalık Holding enerji, inşaat ve gayrimenkul, madencilik, tekstil, finans ve telekomünikasyon alanlarında faaliyet gösteriyor. 

Orta Asya, Balkanlar ve MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesi olmak üzere, 22 ülkede çalışmalarını sürdüren Grup, yaklaşık 31 bin kişiye istihdam sağlıyor. Çalık Holding; enerji sektöründe Çalık Enerji, elektrik dağıtım alanında YEDAŞ, Limak ortaklığıyla KEDS, Kiler ortaklığıyla ARAS; madencilik sektöründe Lidya Madencilik; inşaat sektöründe Gap İnşaat, Çalık Gayrimenkul; finans sektöründe Aktif Bank ve Banka Kombetare Tregtare (BKT); tekstil sektöründe Çalık Denim ve Gap Pazarlama; telekom sektöründe Albtelecom şirketleriyle Türkiye’de ve dünyada güçlü bir oyuncu olarak ön plana çıkıyor.

Uluslararası inşaat pazarı büyüklüğü de; 2017 yılında yüzde 3,1 artış göstererek, 482 milyar dolar oldu. Listedeki Türk firmalarının toplam pazar payı söz konusu dönemde yüzde 4,8 olarak gerçekleşti. Türk müteahhitlerin bölgesel gelirlerdeki payı ana pazarlar olan Orta Doğu’da yüzde 9,1’den yüzde 9,7’ye yükseldi. 

Asya’da bu oran yüzde 7’den yüzde 4’e geriledi. Afrika’da yüzde 5,1’lik oran korunurken, sınırlı bir artışla Avrupa’da bu seviye yüzde 6,5’ten yüzde 6,8’e çıktı. Firmalarımızın 2018’in ilk yarısında yurtdışında gösterdiği 9,2 milyar dolarlık performans ise ümit verdi.