Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2437.0
  • BIST
    9908.27
  • BTC
    63705.66$

İHRACAT NEDEN ÖNEMLİ?

27 Ocak 2019, Pazar 15:45
Türkiye 2018’de 168.1 milyar dolarlık ihracat yaparak Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı. Dünyanın ağzını kayısıyla tatlandıran Malatya ise 2018’in ilk 11 ayında 47 bin 377 ton kayısı ihraç ederek Türkiye ekonomisine 109.3 milyon dolar katkı sağladı… 

İhracat cari açığın azaltılmasında başat rol oynar. Bir ülkenin satış ve kârını artırması; dünya pazarlarından pay alması, fazla üretim kapasitesinin satılması ve iç pazara olan bağımlılığın azaltılması açısından da çok büyük önem arz eder. Aynı zamanda ülkeler ihracat yaparak pazar dalgalanmalarını dengede tutarlar. 

Türkiye, geçtiğimiz yılda 168.1 milyar dolarlık ihracat yaparak Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı. Yıllık bazda ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 75.3’e yükseldi. 

İthalat 2018’de yüzde 4.6 düşüşle 233.2 milyar dolara geriledi. İhracatın yüzde 50’si Avrupa ülkelerine yapıldı. Türkiye’nin ihracatı 2017’ye göre 11.1 milyar dolar artış gösterdi. Ülkemiz, Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) 2019 ihracat hedefi olan 182 milyar dolara ulaşmayı amaçlıyor.

 

 Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da ise Türkiye genelindeki ihracat performansına paralel bir tablo ortaya çıktı. 

Yaklaşık 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu Malatya'da yetiştirilen kayısı, bu yıl da dünyanın ağzını tatlandırdı. Malatya geçtiğimiz yılın Ocak-Kasım döneminde 110 ülkeye ihracat yaptı. 42 bin 377 tonluk kayısı ihracatından 109 milyon 381 bin 760 dolar gelir elde edildi. Tutar bakımından en fazla ihracat ABD, Fransa, Almanya, Brezilya ve Birleşik Krallık'a yapıldı. En az ihracat ise Maldiv Adaları'na 10 ve Tanzanya'ya 100 kilogram kayısı satışıyla yapıldı.

Peki bu rakamlar yeterli mi? Elbette yeterli değil. Geçtiğimiz hafta Turkey Expo By Katar Fuarı’na katılmak üzere Katar’ın Başkenti Doha’ya gittim. Yurda döneceğimiz akşam ise Hazine ve Maliye Bakan yardımcılarımızın da katılacağı bir yemek daveti üzerine Mall of Katar isimli bir alışveriş merkezine hareket ettik. Yemek yiyeceğimiz lokasyona biraz erken bir vakitte gittiğimiz için alışveriş merkezinde biraz tur atma şansım oldu. 

O süre zarfında açlığımı yatıştırmak için kuruyemiş almak üzere bir markete girdim. Raflarda bulunan kayısı ve kayısı ürünlerine ait paketleri incelediğimde üretim yerinin Rusya olduğunu fark ettim. Katarla ilişkilerimizin son derece iyi olduğu ve bu ülkeye gıda ihracatımızın zirve yaptığı bir dönemde kayısı ürünlerinin ta Rusya’dan Katar raflarına ulaştığını görmek biraz üzdü. Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan Malatya’nın kayısıları neden dost ülke Katar’ın raflarında yoktu diye düşünmeye başladım. –Rusya, Katar’a süslü ambalajlarda ihraç ettiği kayısıyı büyük ihtimalle Türkiye’den ithal ediyordur- Bu eksikliğimizin bir tanıtım probleminden mi yoksa hedef ve potansiyel pazarları tanıyamayışımızdan mı kaynaklandığını çözemedim.

 

Bir gerçek var ki daha fazla ihracat yapabileceğimiz, daha fazla gelir elde edebileceğimiz pazarlara ürünlerimizi ulaştıramıyoruz. Umarım başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere 83 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi bu eksikliği görür ve zaman kaybetmeden harekete geçer…