Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63873.116$

MALATYALI BAMBU AĞACI’NIN 2018 HEDEFİ

26 Aralık 2017, Salı 19:59

MALATYALI ‘BAMBU AĞACI’NIN 2018 HEDEFİ 16 MİLYAR  200 MİLYON LİRA CİRO

Bambu ağacı Çin’de yetişir. Çinliler önce tohumu eker, sonra sular ve gübrelerler. Birinci senesinde tohumda hiçbir değişiklik olmaz fakat köylü sulamaya ve gübrelemeye devam eder. İkinci senede de tohumda herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Sulama ve gübreleme işlemi devam eder. Üçüncü senesinde yine tohumda bir değişiklik teşekkül etmez. Tohum ‘sabırla’ sulanır ve gübrelenir. 

Dördüncü senesinde her yıl yapılan sulama ve gübreleme işlemi devam eder fakat muannid tohum bu senede de filiz vermez. Beşinci senesinde Çinliler yine büyük bir sabırla tohuma su ve gübre vermeye devam ederler. Nihayetinde beşinci yılın sonlarına doğru tohum filizlenmeye başlar; altı hafta gibi kısa bir süre içerisinde boyu yaklaşık 30 metreye ulaşır. Şüphesiz Bambu ağacı bu uzunluğa altı haftada değil 5 yılın sonunda ulaşmıştır. Büyük bir emeğin ürünüdür. Malatya’nın evladı ve LC Waikiki markasının maliki Vahap Küçük de, şirketinin başarısını işte bu ağaca benzetiyor. 

LC Waikiki 2017 yılında 

12 milyar 200 milyon ciroya ulaştı

Malatyalı hemşehrimiz Vahap Küçük’ün patronu olduğu, bugün dünyanın dört bir yanında, 38 ülkede yaklaşık 850 mağazası ile global arenada Türkiye’nin milli elçisi olan LC Waikiki, ulaşılabilir modayı farklı pazarlarda, farklı kültürlerle buluşturarak ‘İyi Giyinmek Herkesin Hakkı’ misyonunu ülke sınırlarımızın ötesine taşımayı başardı. 

Waikiki’nin Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, 12 Aralık Salı günü İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Four Seasons Hotel’de 2017 değerlendirmesini ve şirketin 2018 hedeflerini tazammun eden bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Malatyalı bir ekonomi gazetecisi olarak gururla gittiğim toplantı salonundan, İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı merhum İbrahim Çağlar’ın cenaze törenine katılmak için erken ayrılmak zorunda kaldım. Küçük, 2017 yılına darbe ve terör hadisesi ile karamsar bir şekilde girdiklerini fakat yatırım yapmaktan kaçınmadıklarını, bütçelerini iddialı tuttuklarını ifade etti. Bunun meyvesini de yüzde 30 oranında büyüyerek, 12 milyar 200 milyon lira ciroya ulaşarak aldıklarını belirtti. 

LC Waikiki 2017’de 7 bin kişiye istihdam sağladı ve çalışan sayısını 42 bine ulaştırdı. Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan 2’nci firma oldu. Perakende sektöründe en fazla istihdam sağlayan şirket konumuna geldi. 

Mamafih en fazla kadın çalıştıran ve en fazla kadın yöneticiyi bulunduran bir firma olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de 30, yurtdışında 90 olmak üzere 2017’de toplam 120 yeni mağaza açıldı. Toplam 1 milyon metrekare üzerinde satış gerçekleştirildi. Waikiki markası, 600 milyon dolar ihracat yaptı. 

2018’de hedef: 12 yeni ülke, bin mağaza, 

16 milyar 200 milyon lira ciro

Vahap Küçük, şirketin 2018 yılı büyüme hedefini yüzde 33 olarak belirlediklerini söyledi. 2018’de 8 bin kişiye daha istihdam sağlanması öngörülüyor. LC Waikiki, önümüzdeki sene 16 milyar 200 milyon lira ciroya ulaşmayı hedefliyor. 12 yeni ülkeye girmeyi, yurtdışında 120, Türkiye’de 30 olmak üzere toplamda 150 yeni mağaza açmayı planlıyorlar. 

İhracat hedefi ise 825 milyon dolar. Hedef gerçekleşirse ki gerçekleşeceğinden en ufak bir şüphem yok; Waikiki, farklı kıtalarda 50 ülkede faaliyet gösterecek. Bu işin bir de e-ticaret kısmı var. Waikiki 2017’de internet satışlarında yüzde 50 büyüdü. 2018’de de yüzde 50 büyümeyi hedefliyor. Hedef gerçekleştiğinde Waikiki’nin internet satışları 456 milyon liralık dev bir büyüklüğe ulaşacak.

“Biz Malatyalılar olarak her yere imzamızı 

atıyoruz. Bir şekilde farkımızı belli ediyoruz”

21 Aralık Perşembe günü Shangri La Hotel’de, Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği ‘Perakende İnovasyon Forumu ve Ödülleri’ törenine katıldım. İş dünyasının patronların yoğun bir katılım gösterdi. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı, kıymetli hemşehrimiz Bülent Tüfenkci de iştirak etti. Malatyalılar olarak bu ödül töreninde de göğsümüz kabardı. LC Waikiki, ‘Türkiye’nin Mağaza Sayısına Göre En Büyük Şirketleri’ kategorisinde zirvede yer aldı. ‘Yurtdışında Metrekareye Göre En Büyük Perakende Şirketi’ kategorisinde de zirveyi bırakmadı. ‘İstihdam Oluşturma’ kategorisinde ise BİM’den sonra ikinci oldu. Törende söz alan bir başka Malatyalı hemşehrimiz, Kiğılı markasının patronu Abdullah Kiğılı, “Bir özelliğimiz var; biz Malatyalılar olarak her yere imzamızı atıyoruz. Bir şekilde farkımızı belli ediyoruz” dedi. 

Nice 30 yıllara…

Bambu ağacına gelince… 

Yetiştirilmesi büyük bir sabır gerektiriyor. Beş yıl gibi teferruatlı ve meşakkatli bir sürecin ardından altı haftada 30 metreye kadar ulaşıyor. LC Waikiki’nin maliki Küçük ailesinin hikâyesi de 1987’de Tema Tekstil ile başlıyor.  10 yıl sonra 1997 yılında bir Fransız markası olan LC Waikiki satın alınarak bir Türk Markası haline getiriliyor. 

Yıl 2017: LC Waikiki 38 ülkede yaklaşık 850 mağazada faaliyet gösteriyor. Kuşkusuz şirketin bugün geldiği nokta bir tesadüfün değil, emeğin ve sabrın ürünü. Bu sene biterken Küçük ailesi de sektörde 30’uncu yılını geride bırakıyor. Malatyalı bir ekonomi gazetecisi olarak gurur duyduğum LC Waikiki’ye ve maliklerine nice 30 yıllar diliyorum.