Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2435.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64547.38$

LİSTELERE TEPKİ, KİM KAÇ VEKİL ÇIKARIR

11 Haziran 2018, Pazartesi 21:55
Seçim için geri sayım başladı. Türkiye’nin küçük bir prototipi olan ‘Malatya hangi yöne meylederse sonuç o olur’ gerçeğinden yola çıkarak Ak Parti’nin seçimi ilk turda kazanması sürpriz olarak görülmez sanırım.

Ancak aynı şeyi milletvekilliği için söylemek pekte mümkün değil.

Açık konuşmak gerekirse Ak Parti listesinin açıklanmasının ardından şehirde yükselen tepki dalgası kısa sürede her bir yeri sardı sarmaladı. 

İnsanlar kendi aralarından ‘neden aynı yüzler, neden yerli, şehirde sevilen, karşılığı olan isimler listelerde yer bulamıyor’ diye günlerce seçim muhasebesi yaptı. 

Tabi bu tepkiye belli bir güruhun provokasyonu diyen de oldu, diğer partilerin oyunu diyende…

Ama bir gerçek var ki, bu tepki öz be öz Ak Parti’ye oy veren seçmenin ta yürek derinlerinden gelen bir tepkiydi!

Bizce de bu insanlara kulak verilebilirdi. Nasıl bir liste görmek isteniyor denilebilirdi. O zaman daha halkın kendine ait hissettiği bir listeyle seçime gidilirdi ki, bunun da Ak Parti’ye belirgin bir olumlu yansıması olurdu.   

Birilerinin ihtirasının partinin emellerinin önüne geçmesine elbette ki Ak Parti seçmeni izin veremezdi. Ki oluşan tepki de bunun açık bir tezahürü.

Peki bundan sonra ne olacak, birkaç kelimeyle izah etmeye çalışalım.

Bundan sonrası şu…

Ak Parti seçmeni Malatya’da hiçbir seçimde listedeki isimlere oy vermedi, bundan sonra da vereceğini sanmıyorum. 

Yani yine sandık başına ‘Erdoğan’ etkisiyle gidilecek.

Tepki dalgasının da ilk güne nazaran eridiğini söylemek mümkün. 

Tabi bir de Bakan Bülent Tüfenkci’nin Malatya özelin de yaptığı icraatlar var ki, belki de parti teşkilatında en çok memnun olunan isim o. 

Kayısının coğrafi işaret alması ve lisanlı depoculuk, ikinci üniversite, organize Sanayiye yeni alanlar ve teşvikler, Kuzey çevreyolunun yapımının hızlandırılması ve daha birçok önemli icraatı Tüfenkci’yi seçmenin gözünde mevcut listenin çok dışında bir yere koydu. 

Bunu seçim gezilerinde de net bir şekilde görmek mümkün. 

Gelelim diğer partilere…

CHP’de Veli Ağbaba’nın ilk sıra adayı olması neredeyse herkes tarafından bilinmesine rağmen ikinci sırada kimin olacağı büyük bir muammaydı.

Çünkü partinin yereldeki teşkilat kültürüne bakıldığında hep tek ismin güçlü olduğu, ikinci bir güç odağına müsaade edilmediği net bir şekilde görülüyordu.

Bu anlamda ikinci sıra adayının yine beklenmeyen bir isim olması bekleniyordu. 

Ama bu kez öyle olmadı.

Daha önceki aday gösterildiği seçimlerde çalışkanlığıyla sempati toplayan Hulisi Porgalı, ikinci sıra adayı olarak açıklandı.

Tabi burada Ağbaba’nın ‘vefa’ düşüncesinin de Porgalı’ya ikinci sırayı kazandırmış olma ihtimalinin yüksekliğini unutmamak lazım.

MHP’de ise bu seçimde durum biraz farklı.

Hem seçimin genel havası, hem Ak Parti’yle kurulan ittifak, hem de karşılığı olan bir ismin ilk sıraya konulması uzun yıllar sonra MHP’nin Malatya’dan vekil çıkarma iddiasını güçlendiriyor. 

Hatta parti içerisinde siyasete yıllarını harcamış deneyimli isimlerin ‘ikinci vekil neden olmasın’ dedikleri de kulaktan kulağa yayılıyor.

Peki MHP Malatya’da bu güce sahip mi?

İkinci vekil belki zor ama ilk sıra adayı Fendoğlu’nun Ankara’nın siyaset kokan sokaklarına gezeceği günler yakın gibi görünüyor.

Cümlelerime son verirken Maldia ailesi olarak herkesin mübarek ramazan bayramını en içten dileklerimizle tebrik eder, bayramın ülkemize ve Malatya’mıza hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ederiz.