Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63290.548$

Türkiye'de Online Alışverişte Yeni Bir Rekor Kırıldı


Türkiye'de Online Alışverişte Yeni Bir Rekor Kırıldı
Bankalar Arası Kart Merkezi’nden yapılan açıklamalara göre Türkiye’de online alışveriş ve kredi ve banka kartı işlemleri büyük bir artış gösterdi.
Türkiye’de online alışverişin son zamanlarda büyük popülerlik kazandığını biliyoruz. Hemen her gün yüzlercesi açılan online alışveriş siteleri sunduğu birçok avantajla giderek daha fazla tüketici tarafından tercih ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Bankalar Arası Kart Merkezi tarafından açıklanan online alışveriş ve kredi/banka kartı kullanım verileri de bu giderek artan trendi teyit etti.

 

En son verilerin bize söyledikleri



 

BKM’nin açıkladığı en son veriler, Şubat 2016 ayında online alışveriş ve diğer işlemler karşılığı internetten yapılan kartlı (kredi kartı ve banka kartı) ödemeleri kapsıyor. Yapılan açıklamaya göre, online alışveriş ve kartlı ödemeler tam yüzde 32 artış gösterdi. Geriye doğru baktığımızda, 2011’den bu yana online ödemelerin bir yükseliş trendi içerisinde olduğunu görüyoruz. 2011 yılında 18.7 milyar TL seviyesinde olan online ödemeler, 2015 sonunda 55.3 milyar TL’ye çıktı ve böylece 4 yılda 3 kat artmış oldu. 2016 Şubat ayında dijital ödemeler 4.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam 2015’in Şubat ayında 3.7 milyar TL idi.

Online ödemelerdeki bu artış dikkat çekici olsa da, piyasanın uzmanları Türkiye’de e-ticaretin genel satışlar içerisindeki payının hala çok düşük olduğunu vurguluyor. Buna göre, e-ticaret topla perakende satışlar içinde sadece %1.3’lük bir paya sahip. Oysa bu pay dünyada %7. 2016’da bu payın Türkiye’de %2’ye yükselmesi bekleniyor, ama hala dünya ortalamasını yakalamak için çok yol alınması gerektiği ortada.

 

Online alışverişi çekici kılan ne?



 

Son yıllarda özellikle büyük holdinglerin online alışveriş siteleri açması ve bu sitelerin kaliteli hizmetleri sayesinde Türkiye’de online alışveriş büyük bir patlama yaptı. Peki, online alışveriş sitelerini çekici kılan ne?

Özellikle de büyük şehirlerde oturmayan ve ürün çeşitliliği konusunda sıkıntı çeken kişilerin online alışveriş sitelerini tercih etmelerinin en büyük nedeni bu sitelerin ürün çeşitliliği sunması. Ayrıca büyük şehirlerde aynı gün, Türkiye’nin dört bir yanına ise 1-2 gün içerisinde teslimat yapılmasını sağlayan hızlı gönderim bu sitelerin başka bir avantajı. Bu sitelerde ürünlerin fiyatlarının genelde piyasaya göre %20 civarında daha düşük olması da dikkat çekici. Bütün bunlar online alışverişi çok daha çekici kılıyor.

Dijital ödeme rakamlarındaki bu artışın başka bir nedeni de kart ödemelerindeki güvenlik sorununun çözülmüş olması. Artık kişiler banka havalesinin sonuçlanmasını beklemektense  online bahis sitelerinde, alışveriş sitelerinde veya ödeme gerektiren diğer hizmetlerde kredi kartlarını kullanarak anında hizmet almayı tercih ediyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!