yeşilyurt
Malatya
28 Mart, 2026, Cumartesi
  • DOLAR
    42.26
  • EURO
    49.07
  • ALTIN
    5726.6
  • BIST
    10.641
  • BTC
    103068.32$

Yıldırım: “Bakım Yapılırsa Verim Ve Kaliteyi Bekliyoruz”

Yıldırım: “Bakım Yapılırsa Verim Ve Kaliteyi Bekliyoruz”
Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden Malatya’da ilkbaharın gelişiyle birlikte kayısı ağaçları çiçek açtı.

Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden Malatya’da ilkbaharın gelişiyle birlikte kayısı ağaçları çiçek açtı. Geçtiğimiz yıl zirai don nedeniyle zarar gören bahçelerde bu yıl verim ve kalite açısından umutlu bir tablo oluştu.
 
Kayısıların çiçeklenmesi ile beyaza bürünen Malatya Ovasında üreticiler için en kritik dönemlerde başladı. Çiçeklenme sürecinde, olası hastalık ve olumsuzluklara karşı bakım ve ilaçlama çalışmalarının önemi bu süreçte kuşkusuz en dikkat edilmesi gereken konulardan biri.
Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, çiçeklenmenin her yıl olduğu gibi bu yıl da düşük rakımlı bölgelerden başlayarak yüksek kesimlere doğru ilerlediğini belirterek, “Özellikle Kale ve Pütürge ilçelerimizde çiçeklenme erken başladı. Bu süreç meyvecilikte verim ve kalite açısından oldukça kritik bir dönemdir” dedi.
Geçtiğimiz yıl yaşanan zirai donun ağaçlarda tahribata yol açtığını hatırlatan Yıldırım, “Ağaçlarımız sürgünlerini verdi, tomurcuklar olgunlaştı.
Bu nedenle yeni bir don hadisesi yaşanmadığı sürece geçen yılki donun bu yılki verim ve kaliteyi ciddi anlamda etkilemesini beklemiyoruz. Açan 100 çiçekten 15’inin meyveye dönüşmesi bizim için ekonomik verim anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
Çiftçilerin çiçeklenme sonrası gerekli tedbirleri almaya başladığını belirten Yıldırım, “Özellikle çiçek monilyası hastalığına karşı ilaçlamalar başladı. Bu hastalıkla mücadele edilmezse verim kaybı yaşanabilir. Ayrıca kayısı, arı faaliyetleriyle tozlanan bir üründür. Yağışlar arı hareketliliğini kısmen etkileyebilir ancak mevcut şartlarda ciddi bir kayıp beklemiyoruz” diye konuştu.
Düzenli bakımın önemine vurgu yapan Yıldırım, “Bizler bakım işlemlerini düzenli olarak yaptığımız sürece verim ve kaliteyi bekliyoruz. Hedefimiz, piyasada talep gören iri ve kaliteli kayısı üretimini artırmaktır” dedi.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!