Trafik Sigortasında Ağustos Tarifesi Belli Oldu

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında Ağustos 2026 dönemine ilişkin azami primler açıklandı.
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında Ağustos 2026 dönemine ilişkin azami primler açıklandı. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından yayımlanan yeni tarifede otomobillerde primler risk basamağına göre 57 bin TL’yi aşarken, ticari araçlar ve otobüslerde tavan fiyatlar yüz binlerce liraya ulaştı.
Yeni tarife, Malatya’daki araç sahiplerini de yakından ilgilendiriyor. Trafik sigortasında ödenecek prim; aracın türü, kullanım şekli, sigortalının risk basamağı ve aracın kayıtlı olduğu ile göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle İstanbul, Ankara ve İzmir için açıklanan rakamların Malatya’daki tüm araç sahipleri açısından doğrudan geçerli olmadığı belirtiliyor.
Otomobillerde prim 57 bin TL’yi aşıyor
Ağustos ayı tarifesine göre İstanbul’da dördüncü basamakta bulunan standart bir otomobil için azami prim 19 bin 71 TL olarak belirlenirken, en yüksek risk grubundaki sürücüler için bu tutar 57 bin 213 TL’ye yükseliyor. En düşük risk grubunda yer alan sekizinci basamak sürücüler ise 9 bin 535 TL seviyesinde prim ödüyor.
Ankara’da otomobiller için en yüksek risk grubunda prim 55 bin 594 TL, en düşük risk grubunda 9 bin 266 TL olurken, İzmir’de bu rakamlar 53 bin 974 TL ile 8 bin 996 TL arasında değişiyor.
Malatya’daki araç sahiplerinin ödeyeceği prim de aynı şekilde risk basamağı ve araç özelliklerine göre farklılık gösterecek. Özellikle hasar geçmişi nedeniyle yüksek risk basamağında bulunan sürücüler, daha yüksek primlerle karşı karşıya kalabiliyor.
Ticari araç sahipleri de etkilenecek
Yeni tarifede ticari taksiler için belirlenen rakamlar da dikkat çekti. İstanbul’da ticari taksilerde primler risk durumuna göre 27 bin 702 TL ile 166 bin 214 TL arasında değişiyor. Ankara’da en yüksek prim 161 bin 510 TL, İzmir’de ise 156 bin 806 TL olarak açıklandı.
31 ve üzeri koltuk kapasitesine sahip otobüslerde ise primler daha da yükseliyor. İstanbul’da bu araç grubu için belirlenen azami prim 408 bin 348 TL’ye kadar çıkıyor.
Bu rakamlar Malatya’da faaliyet gösteren ticari araç, taksi ve toplu taşıma araçlarının sahipleri açısından da yeni sigorta döneminde maliyetlerin yakından takip edilmesini gerektiriyor.
Sigortasız araçlara ceza uygulanıyor
Zorunlu trafik sigortası bulunmadan trafiğe çıkan araç sahipleri ise idari yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor. 2026 yılı itibarıyla sigortasız araç kullanan sürücülere 1.246 TL idari para cezası uygulanırken, araç sigorta poliçesi düzenlenene kadar trafikten men ediliyor.
Sigortasız bir araçla kazaya karışılması halinde ise sürücü yalnızca idari para cezasıyla karşı karşıya kalmıyor. Karşı tarafın meydana gelen hasar masraflarından da sorumlu tutulabiliyor.
Poliçeyi geç yenileyene ek ücret
Trafik sigortasını zamanında yenilemeyen araç sahipleri için gecikme zammı uygulaması da devam ediyor. Poliçenin yenilenmesinde gecikilen her 30 günlük dönem için prim tutarı üzerinden yüzde 5 oranında ek ücret uygulanıyor. Bu ek ücretin toplamı yüzde 50'lik sınıra kadar çıkabiliyor.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından yayımlanan Ağustos 2026 tarifesiyle birlikte Malatya’da araç sahiplerinin de poliçe yenileme dönemlerinde kendi araçlarının risk basamağı ve araç türüne göre oluşacak primi kontrol etmesi önem taşıyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN



Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.