maldia
Malatya
22 Temmuz, 2026, Çarşamba
  • DOLAR
    42.26
  • EURO
    49.07
  • ALTIN
    5726.6
  • BIST
    10.641
  • BTC
    103068.32$

Çocuk suçlarında yeni dönem Başlıyor

Çocuk suçlarında yeni dönem Başlıyor
Suça sürüklenen çocuklara ilişkin önemli düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

 Teklifle, çocukların işlediği suçlara ilişkin ceza hükümleri yeniden düzenlenirken, bazı ağır suçlarda yaş indiriminin uygulanmamasına yönelik hakime takdir yetkisi getiriliyor. Ayrıca çocukların ateşli silahlara erişmesine neden olan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Düzenlemeyle çocuk hükümlülerin infaz süreçlerinde de değişikliğe gidiliyor. Çocukların suç türü, cinsiyet ve fiziki gelişim durumları dikkate alınarak farklı bölümlerde barındırılması planlanırken, iyi halli olanların çocuk eğitimevlerine ayrılması öngörülüyor. Bazı suçlar dışındaki durumlarda, 15 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirilen 1 gün 2 gün olarak hesaplanacak.
 
Teklifle ayrıca çocuklar için “yönlendirme tedbirleri” getiriliyor. Bu kapsamda sosyal hizmet, dijital risklerden korunma, kitap ve kütüphane, çevre temizliği ile bağımlılıkla mücadele gibi uygulamalar hayata geçirilecek.

Çocukların bıçak ve benzeri kesici aletlere erişiminin sınırlandırılması amacıyla da yeni düzenlemeler yapılacak. 18 yaşından küçüklere belirli bıçak ve kesici aletlerin satılması veya çocuklar tarafından taşınması yasaklanırken, ihlaller için idari para cezası uygulanacak.

Teklifle, mevzuattaki “suça sürüklenen çocuk” ifadesinin “adli süreçteki çocuk” olarak değiştirilmesi de öngörülüyor.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!