© Maldia Haber

Özcan Polat, Malatya'da 5 bin 900 Ruhsat Verildi 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il yerinde dönüşüm projesi ile ayağa kaldırılıyor. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il yerinde dönüşüm projesi ile ayağa kaldırılıyor. 
Bir yandan afet konutlarının yapıldığı deprem bölgesinde bakanlık tarafından sağlanan hibe ve kredi destekleriyle de yerinde dönüşüm projesi yürütülüyor. 
Verilen destekler sayesinde vatandaşlar yerel müteahhitlerle anlaşarak kendi mahallelerinde ve eski yerlerinde modern ve dayanıklı evler yaptırıyor.

Malatya'da yerinde dönüşüm projesi kapsamında 5 bin 900 ruhsat verildiğini ifade eden Polatlar İnşaat  Yönetim Kurulu Başkanı Müteahhit Özcan Polat, bu sayının da yaklaşık 25 bin konuta tekabül ettiğini ifade etti. 
Polat, "Yaşadığımız asrın felaketinin ardından Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın da gayretleriyle bir yandan afet konutları yapılırken bir yandan da yerinde dönüşüm kapsamında deprem bölgesi yeniden ayağa kaldırılıyor.
Şu anda 750 bin TL hibe 750 bin TL kredi olmak üzere destekler veriliyor ve tüm deprem bölgesinde konutlar yükseliyor konutlar yükseldikçe de tüm depremzediler birer birer ev sahibi oluyor" dedi. 

"YERİNDE DÖNÜŞÜM MALATYA İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT"

Yerinde dönüşüm projesinin avantajlarından bahseden Polat,  "Yerinde dönüşümün şöyle bir avantajı var; Vatandaşlarımız kendi mahallelerinde, kendi konumlarında komşularından ayrılmadan yeniden ev sahibi oluyorlar. Burada devletimizin verdiği hibe ve kredi vatandaşlarımız için büyük bir artı. Malatya'da da yerinde dönüşüm ruhsatları alındı. Yerel müteahhitlerimiz belediyelerden aldıkları ruhsatlar sonrası şehrimizi yeniden ayağa kaldırıyorlar.

Deprem bölgesi yerinde dönüşümle ayağa kaldırılıyor

Burada yerel müteahhitlerimiz de elini taşın altına koyarak el birliği ile vatandaşlarımızı evlerine kavuşturmaya gayret ediyor. Şu anda Malatya'da 5 bin 900 civarı ruhsat verildi. Bu da yaklaşık olarak 20-25 bin konuta tekabül ediyor. Yerinde dönüşüm Malatya için gerçekten büyük bir fırsat" ifadelerini kullandı. 

Yerinde dönüşüm projesi kapsamında inşa edilen konutların yeni yönetmeliğe göre yapıldığını ifade eden İnşaat Mühendisi Gökhan Can ise, "Depremin ardından bu konuyla alakalı ilk önce imar planı düzenlemesi yapıldı. İmar planı düzenlemesine göre kat sayısı 7'ye düşürüldü. Şu an Malatya'da yapılacak olan en büyük binanın katsayısı 7 olarak belirlendi. Daha sonra statik anlamda değişiklikler yapıldı bu değişiklikler perde oranları ile başladı.
Perde oranları eskiden yoktu şu anda encümen kararlarıyla perde oranları şartı da getirildi. İki yönde  ve eşit oranda perde olma zorunluluğu getirildi. Aynı zamanda asansörlerin sağına ve soluna yaptığımız perde betonlar statik olarak perde beton sayılmayacak. Bunun yanında 3 kattan sonra perdelerin dar kenarları 30 santimetreye çıkartıldı. Kolonlarda da etriyelerin çapları minimum 10'luk olarak çözülmeye başlandı. Bazı yerlerde çift bodrum yapma zorunluluğu da geldi. Böylelikle binalar daha sağlam ve daha modern oldu" diye konuştu.

VATANDAŞ MEMNUN 
Depremde evleri ağır hasar gören ve yıkılan daha sonra da yerinde dönüşüm projesi kapsamında yeniden evlerini yaptıran vatandaşlar ise oldukça memnun. 
Devletin sağladığı desteklerin yanı sıra müteahhitlerin de elini taşın altına koymasıyla evlerini yeniden yaptırdıklarını ifade eden Ramazan Karadağ isimli vatandaş yerinde dönüşüm projesinin kendileri için bir şans olduğunu ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER